Nádas-sziget és a Parkerdő - Kiskunhalas

látnivalók Kiskunhalason

Nádas-sziget és a Parkerdő - Kiskunhalas

align=left Kiskunhalas két legújabb helyi védett területét 2005. júniusában nyilvánították védetté. A Sóstó az egykori gazdag vízi világot idézi, amikor még Kiskunhalast tavak mocsarak, vizenyős laposok jellemezték. A Nádas-sziget 8.7 ha, míg a Sóstó Parkerdő 19.6 ha. nagyságú.

Mindkét helyi védettségű terület a halasi Sóstó szerves részét képezi. A Sóstó az 53-as út mellett fekszik várostól kb. 2 km-re. A helybeliek kedvelt kirándulóhelye ez, mivel itt található a klasszicista stílusú, híres Sóstói-csárda. A tó kiépített partszakasza strandolásra is alkalmas.

align=right A helyi horgászegyesület, pedig példamutató módon kezeli a tó környezetét, és gondoskodik az állandó haltelepítésről. Napi jeggyel is lehet itt horgászi. A tó partján kilátó és információs tábla van. A tó melletti parkerdő bejáratánál turulsólymos oszlop fogadja a látogatót. Az erdőben piknikhelyek vannak kialakítva. A Parkerdő egyben a környezeti nevelés színtere is.

Számos kulturális, tömeg- és társadalmi rendezvény helyszíne a Sóstó tágabb környezete. E több funkciós hasznosítás ellenére is komoly pozitívuma a helyszínnek, hogy a tömegturizmus és természetvédelmi tevékenység összeegyeztethető. Pl. a Nádas-szigeten szelektív nádvágást végeznek, a fészkelő helyek fenntartása érdekében.
Település ismertető
  • Kiskunhalas

    Kiskunhalas a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megyében, Budapesttől délre 130 km-re, a Homokhátság legmagasabb r...

Szállások Kiskunhalasonés környékén