Sós-tó - Kiskunhalas

Érdemes felkeresni a város északi szélétől 1,5 km-re, az 53-as út jobb oldalán elterülő Sós-tót. Jó horgászhely és kiépített partja mentén a strandolás sem tiltott. A parton felállított kilátóból pompás képeket készíthetünk a tájról, míg a mellette elterülő parkerdő kiváló piknikezési helyszínül szolgál. A parkerdő bejáratánál található turulsólymos oszlop, egy Árpád-kori temető emlékjele.

align=left A folyószabályozások és a mocsarak lecsapolásának következtében Kiskunhalas területén az egykori kiterjedt mocsárvilág helyett mára már csak a Sóstó, valamint a Fejeték láprétje maradt meg. Nyílt vízfelülettel azonban már csak a Sóstó rendelkezik.

A kiskunhalasi Sóstó két objektumát, a tóban elhelyezkedő Nádas-szigetet, valamint a tó déli részén elterülő parkerdőt Kiskunhalas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005-ben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította.

A tó és környezete védett növény- és állatfajoknak ad otthont. Ilyenek a növények közül a kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum), a mocsári aggófű (Senecio paludosus), a mocsári kosbor (Orchis laxiflora ssp. palustris), az állatok közül pedig 72 védett, 5 fokjozottan védett faj fordul elő a Sóstón és környékén.
Település ismertető
  • Kiskunhalas

    Kiskunhalas a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megyében, Budapesttől délre 130 km-re, a Homokhátság legmagasabb r...

Szállások Kiskunhalasonés környékén